niedziela, 16 listopada 2014

Burak z odrobiną słońca

Dzień dobry, dziś krótki post o soku buraczanym z dodatkiem pomarańczy. Pijecie świeże soki, koktajle? Ja może nieregularnie, ale staram się. Ostatnio zachwycona prozdrowotnymi właściwościami buraka postanowiłam pić sok z tego warzywa. O tych zaletach możecie poczytać choćby tutaj. Niektórzy mogą mieć sceptyczne nastawienie do soków warzywnych, jednak burak jest bardzo słodki, więc bez obaw. Soki można dowolnie komponować, warzywne, owocowo-warzywne. Ja nie lubię przesadzać z liczbą składników, dlatego zwykle jest ich od 2 do 3. 
Jakiego sprzętu używam? Mam małą sokowirówkę marki Eldom. Może nie jest doskonała, ale wystarczająca na studenckie potrzeby, zajmuje mało miejsca, dobrze się czyści i przede wszystkim nie jest droga (kosztuje około 100 zł). 
Zachęcam wszystkich do wypróbowania soku z buraków. 


Składniki na szklankę soku:
  • 1 burak
  • 0,5 pomarańczy
Wykonanie:
  1. Buraka musimy koniecznie obrać, ponieważ skórka jest zbyt twarda i może uszkodzić sprzęt (przegrzać). Obieramy też pomarańczę.
  2. Obydwa składniki kroimy w mniejsze cząstki, aby zmieściły się do otworu w sokowirówce lub w wyciskarce. 
  3. Robimy sok. Mieszamy i pijemy świeży. 
  4. Gotowe, smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz