Dzisiejszy przepis nie należy do najbardziej ambitnych, pewnie część z Was sama też robi taki makaron. Jednak pokusiłam się do zamieszczenia go, bo przecież to co proste i banalne nie zawsze jest takie oczywiste. Smaczny, łatwy w przygotowaniu i niedrogi. A dlaczego po wiejsku? Główne dodatki kiełbasa i groszek kojarzą się z takim swojskim, wiejskim klimatem.
Wersję, którą prezentuję można urozmaicić dodając śmietankę, albo użyć innej formy mięsa niż kiełbasa. Wszystko zależy od Was.
Wersję, którą prezentuję można urozmaicić dodając śmietankę, albo użyć innej formy mięsa niż kiełbasa. Wszystko zależy od Was.
Składniki (2-4 osoby):
- 20-30 dkg kiełbasy - wg upodobań
- 1 cebula
- 100 g groszku konserwowego
- pieprz, sól
- olej
- makaron np. penne, kokardki
Wykonanie:
- Gotujemy makaron al dente w osolonej wodzie. W tym czasie rozgrzewamy olej na patelni (2-3 łyżki).
- Kroimy cebulę, wrzucamy na patelnię i smażymy do przeszklenia.
- Kiełbasę kroimy w plastry lub kostkę, dorzucamy do cebuli, mieszamy i podsmażamy tak, aby się zarumieniła.
- Doprawiamy, pieprzem, solą. Dosypujemy groszek, chwilę mieszamy.
- Łączmy dodatki z makaronem.
- Gotowe, smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz