sobota, 29 listopada 2014

Sałatka ze szpinaku z pieczoną dynią

Proponuję lekką i bardzo delikatną sałatkę. Idealna jako dodatek do bardziej dominującego mięsa lub jako samodzielny posiłek. Optymistyczna barwa dyni i soczysty kolor szpinaku z pewnością wprawią Was w dobry nastrój. Ja użyłam dyni Hokkaido, ale  myślę, że można zaryzykować też z inną. 




Składniki:
  • ok 4 garści świeżego szpinaku
  • 1/4 dyni Hokkaido
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 ząbek czosnku
  • mieszanka przypraw do pieczonych ziemniaków
  • garść pestek z dyni
  • (sól, jeśli nie ma jej w mieszance przypraw)
Wykonanie:
  1. Dynię wydrążamy i obieramy (można też zostawić skórkę). Następnie kroimy w kosteczkę około 1cm.
  2. Przekładamy pokrojoną dynię do miski, polewamy ją 2 łyżkami oliwy, posypujemy ziołami, (solą), dodajemy roztarty ząbek czosnku  i mieszamy. Rozsypujemy dynię na blaszce do pieczenia. 
  3. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 st przez około 25 min. 
  4. Upieczoną dynię odstawiamy by ostygła. W tym czasie płuczemy szpinak. 
  5. Opłukany, osuszony szpinak wrzucamy do miski, na wierzch dajemy przestygłą dynię. Całość posypujemy pestkami, polewamy oliwą oraz octem. Mieszamy.
  6. Gotowe, smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz