Proponuję lekką i bardzo delikatną sałatkę. Idealna jako dodatek do bardziej dominującego mięsa lub jako samodzielny posiłek. Optymistyczna barwa dyni i soczysty kolor szpinaku z pewnością wprawią Was w dobry nastrój. Ja użyłam dyni Hokkaido, ale myślę, że można zaryzykować też z inną.
Składniki:
- ok 4 garści świeżego szpinaku
- 1/4 dyni Hokkaido
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 ząbek czosnku
- mieszanka przypraw do pieczonych ziemniaków
- garść pestek z dyni
- (sól, jeśli nie ma jej w mieszance przypraw)
Wykonanie:
- Dynię wydrążamy i obieramy (można też zostawić skórkę). Następnie kroimy w kosteczkę około 1cm.
- Przekładamy pokrojoną dynię do miski, polewamy ją 2 łyżkami oliwy, posypujemy ziołami, (solą), dodajemy roztarty ząbek czosnku i mieszamy. Rozsypujemy dynię na blaszce do pieczenia.
- Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 st przez około 25 min.
- Upieczoną dynię odstawiamy by ostygła. W tym czasie płuczemy szpinak.
- Opłukany, osuszony szpinak wrzucamy do miski, na wierzch dajemy przestygłą dynię. Całość posypujemy pestkami, polewamy oliwą oraz octem. Mieszamy.
- Gotowe, smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz