środa, 26 listopada 2014

Jajka pieczone w szynce

Wczoraj przyrządziłam jajka pieczone w szynce. Zrobiłam je po raz pierwszy i nie ostatni. Wszystkim jajko zjadaczom polecam wypróbowanie prostego i szybkiego przepisu. Jajka w tej formie nadają się na śniadanie, jako dodatek do obiadu, na kolację lub na przekąskę czy przystawkę. Pięknie wyglądają i są smaczne. Nie sposób się oprzeć ich urokowi. 
Do pieczenie wykorzystujemy formę na babeczki, może być tradycyjna, ale też sylikonowa. Dobrze sprawdzą się kokilki oraz wszelkiego rodzaju naczynka, w których można zapiekać. Ewentualnie jak nie mamy nic z tych rzeczy można pokombinować z folią aluminiową i zrobić prowizoryczne miseczki. 




Składniki: 
(zasada ile jajek, tyle szynki, przykład dla 2 osób)
  • 2 jajka
  • 2 duże plastry szynki
  • pieprz, sól
  • szczypiorek
  • olej (do smarowania form) 
Wykonanie:
  1. Foremki w zależności od tego z czego są wykonane nacieramy olejem. 
  2. Wykładamy formę szynką tak, aby utworzyć szynkową, w miarę szczelną foremkę.
  3. Wbijamy jajko do każdej foremki. Nakrywamy całość folią aluminiową. 
  4. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 190-200 st. przez 20-25 min. Można użyć funkcji termoobiegu oraz zdjąć w połowie czasu folię, aby szynka była bardziej chrupiąca. 
  5. Wyciągamy jajka z piekarnika, doprawiamy pieprzem i solą jeśli jest taka potrzeba (szynka zwykle jest słonawa, co podczas pieczenia bardziej z niej się wydobywa). Posypujemy szczypiorkiem lub innym dodatkiem.
  6. Gotowe, smacznego!
Zainspirowana przepisem z bloga ongotuje



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz