piątek, 21 listopada 2014

Odrywany chleb z serem i ziołami

Kilka miesięcy temu w sieci pojawiły się zdjęcia jak zrobić w prosty sposób ciekawą przekąskę z chleba i sera. Chlebek wyglądał bardzo zachęcająco, ale jakoś przez ten czas nie próbowałam go przyrządzić. Jednak wczoraj pokusiłam się i jestem zadowolona z efektu. W sumie czytając o tym jak wiele osób zachwala ten sposób pomyślałam sobie, że nie może być inaczej u mnie. Sprawdziło się, smakował nie tylko mi. Wersja jaką proponuję, to standardowa przy użyciu całego bochenka chleba. Świetnie się sprawdzi na kameralnych spotkaniach z najbliższymi, ponieważ jemy przez odrywanie kolejnych kawałków. (Jemy palcami, a to też nie wszystkim w grupie jedzących może odpowiadać). Dlatego oprócz wersji maxi, proponuję wersję mini przy użyciu bułek, ciabatt. Wtedy osoby mniej skłonne do pierwotnego, wspólnego jedzenia również mogą skorzystać z tej smacznej przekąski. To rozwiązanie jest też dobre, gdy szykujemy jedzenie wyłącznie dla jednej osoby. 
A czy Wy już próbowaliście? Jeśli nie, to polecam. Tego typu posiłek zbliża jedzących i jest poniekąd frajdą. 
P.S. Przepraszam za średniej jakości zdjęcia. Niestety wieczorowa pora nie służy wykonywaniu zdjęć, a dopiero za jakiś czas zaopatrzę się w odpowiednie doświetlenie. 





Składniki (na bochenek ok 23 cm śr):
  • bochenek chleba (okrągły, podłużny, kwadratowy)
  • 30-35 dkg ulubionego żółtego sera w kostce
  • 10 dkg masła
  • 1 ząbek czosnku
  • zioła prowansalskie lub ulubiona mieszanka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypiorek
Wykonanie:
  1. Bochenek chleba nacinamy na krzyż tworząc siatkę na głębokość 3/4.
  2. Ser kroimy w plastry, około 0,5 cm grubości. Następnie plastry wkładamy w nacięcia w chlebie dzieląc tak, aby mniej więcej wypełnić wszystkie luki.
  3. W rondelku roztapiamy masło nie doprowadzając do wrzenia. Do masła dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku, sok z cytryny i  około 2 łyżek ziół. Mieszamy, po czym nabieramy roztopione masło łyżką i polewamy nim bochenek. Najlepiej zacząć od środka i przytrzymywać łyżkę blisko skórki, wtedy masło będzie równomiernie rozlewać się po skórce i wpływać do szczelin. 
  4. Na koniec bochenek posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Pieczemy przez 10-20 min w 180 st, tak aby ser się rozpuścił.
  5. Wyciągamy, czekamy moment, aby się nie poparzyć.
  6. Gotowe, smacznego!
* Przy wykonani mini wersji postępujemy analogicznie, tylko przy użyciu odpowiednio mniejszej ilości składników dopasowanych do ilości pieczywa. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz