Dzień dobry. Dziś prosty przepis na śniadanie bądź zdrowy deser. Kasza jaglana ugotowana z bananami i wiórkami kokosowymi jest dość słodka. Proponuję przełamać ją kwaśnym smakiem jagód lub innych owoców leśnych. Zapraszam do wypróbowania.
Składniki (dla 1-2 osób):
- 1/4 lub 1/5 szklanki kaszy jaglanej
- 1 banan
- łyżeczka wiórków kokosowych
- 1-2 łyżki owoców leśnych
Wykonanie:
- Kaszę płuczemy na sitku pod bieżącą wodą, przesypujemy do garnka. Następnie zalewamy podwójną ilością zimnej wody, czyli 1 porcja kaszy a 2 porcje wody.
- Do kaszy dodajemy pokrojonego banana i wiórki. Gotujemy.
- W trakcie jak już banan zmięknie mieszamy i gotujemy do czasu, aż cała woda wsiąknie.
- Podajemy z owocami leśnymi, mogą być mrożone (wtedy najlepiej wsypać niewielką ilość do szklanki a ją włożyć do miseczki z gorącą wodą i poczekać aż się rozmrożą).
- Gotowe, smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz