wtorek, 18 lutego 2014

Jęczmienne risotto z rozmarynem

Inspirując się przepisem Nigelli Lawson zrobiłam risotto (ona nazywa je orsotto ze względu na kaszę). Moje różni się drobną, ale wydaje mi się smaczną i nadająca charakteru modyfikacją. Składnikiem dodatkowym stał się ostatnio ulubiony przeze mnie rozmaryn. 
Kiedyś rozmaryn nie był moim ulubionym ziołem, w przeciągu kilku tygodni zakochałam się w nim. Świeży nadaje niesamowity aromat wielu potrawom. 
Risotto posmakowało osobom, które nie przepadają za kaszą, więc warto spróbować. Idealny dodatek do mięs i sałat.


Składniki (dla 5 osób):
  • 250-300g kaszy jęczmiennej perłowej grubej
  • 1 kostka rosołowa (warzywna)
  • 1 cebula
  • oliwa z oliwek
  • może, ale nie musi być - niecała łyżeczka szafranu
  • mała gałązeczka świeżego rozmarynu
  • białe wino, może być wermut 
Wykonanie:
  1. Pokrojoną cebulę szklimy na oliwie. 
  2. Sporządzamy bulion, 1 kostka na 0,5 l gorącej wody. Dodajemy szafran. (raczej w celu zabarwienia bulionu na mocno złoty kolor).
  3. Do podsmażanej cebuli wsypujemy kaszę, mieszamy z tłuszczem i dolewamy 3-4 łyżki wina, po czym wlewamy bulion, mieszamy i przykrywamy. Zmniejszamy ogień i tak dusimy około 20-30 min mieszając co jakiś czas. Na 10 min przed końcem, albo w połowie jak już kasza napęcznieje, dodajemy porozdzielany rozmaryn. 
  4. Gotowe, smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz