sobota, 1 lutego 2014

Sałatka z tuńczykiem

Poza podstawowymi produktami typu jajka, mleko, w każdej z lodówek możemy znaleźć nasz indywidualny, niezastąpiony produkt. W mojej lodówce zazwyczaj jest nim puszka tuńczyka. Lubię tuńczyka i uwielbiam prosty makaron z jego dodatkiem. Dlatego zazwyczaj gości u mnie na półce.
Dziś przydał się na kolację. Prosta, szybka i pożywna sałatka. Klasyka smaku, nic więcej nie trzeba dodawać.


Składniki:
  • puszka tuńczyka w kawałkach
  • 4-5 liści sałaty lodowej
  • kilka czarnych lub zielonych oliwek
  • 5 plastrów czerwonej cebuli
  • łyżka oliwy
  • kilka kropel soku z cytryny
  • sól, pieprz  

Wykonanie:
  1. Sałatę myjemy, osuszamy i szarpiemy na drobne kawałki. Układamy w naczyniu. 
  2. Otwieramy tuńczyka i w zależności od tego czy jest w sosie własnym czy w oleju, odcedzamy. Wykładamy na sałatę nieznacznie rozdrabniając. Następnie kładziemy cebulę w krążkach i pokrojone oliwki. 
  3. Całość skrapiamy delikatnie sokiem z cytryny, polewamy oliwą, przyprawiamy solą i pieprzem.
  4. Gotowe, smacznego. 
* podawać wg uznania np. z pieczywem czosnkowo-ziołowym

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz