poniedziałek, 17 lutego 2014

Ciasteczka z czerwonym winem

Przepis na te ciasteczka odkryłam szukając odpowiedniego do wypróbowania moich nowych stempli do robienia napisów. Udało się, ciastka smaczne i dobrze nadają się do stemplowania. Łatwe w wykonaniu i może trochę zaskakujące przez zawartość wina. Są odpowiednio słodkie i bardzo chrupiące. Polecam.

Przy okazji stemplowania mogę pochwalić się świeżo zdobytym tytułem, a mianowicie od niedawna jestem inżynierem architektem krajobrazu. 


Składniki:
  • 500 g mąki
  • 250 g cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 280 g masła
  • 6 łyżek czerwonego wina
Wykonanie:
  1. Mąkę przesiewamy i dodajemy do niej pozostałe składniki, zagniatamy ciasto, aż do uzyskania gładkiej masy. 
  2. Wyrobione ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na 1 godzinę.
  3. Wyciągamy ciasto z lodówki i małe porcje rozwałkowujemy cienko na posypanej mąką stolnicy. Wykrawamy ciastka i układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia.
  4. Ciastka pieczemy ok. 10 min w 180 stopniach.
  5. Gotowe, smacznego.

Uwaga!
Ciastka można przyozdobić dodatkowo winnym lukrem. 2 łyżki czerwonego wina łączymy ze 150 g cukru pudru i ucieramy na gładką masę. Takim lukrem dekorujemy ciasteczka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz