Przepis na te ciasteczka odkryłam szukając odpowiedniego do wypróbowania moich nowych stempli do robienia napisów. Udało się, ciastka smaczne i dobrze nadają się do stemplowania. Łatwe w wykonaniu i może trochę zaskakujące przez zawartość wina. Są odpowiednio słodkie i bardzo chrupiące. Polecam.
Przy okazji stemplowania mogę pochwalić się świeżo zdobytym tytułem, a mianowicie od niedawna jestem inżynierem architektem krajobrazu.
Składniki:
- 500 g mąki
- 250 g cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki cynamonu
- 280 g masła
- 6 łyżek czerwonego wina
Wykonanie:
- Mąkę przesiewamy i dodajemy do niej pozostałe składniki, zagniatamy ciasto, aż do uzyskania gładkiej masy.
- Wyrobione ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na 1 godzinę.
- Wyciągamy ciasto z lodówki i małe porcje rozwałkowujemy cienko na posypanej mąką stolnicy. Wykrawamy ciastka i układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia.
- Ciastka pieczemy ok. 10 min w 180 stopniach.
- Gotowe, smacznego.
Uwaga!
Ciastka można przyozdobić dodatkowo winnym lukrem. 2 łyżki czerwonego wina łączymy ze 150 g cukru pudru i ucieramy na gładką masę. Takim lukrem dekorujemy ciasteczka.
Ciastka można przyozdobić dodatkowo winnym lukrem. 2 łyżki czerwonego wina łączymy ze 150 g cukru pudru i ucieramy na gładką masę. Takim lukrem dekorujemy ciasteczka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz