wtorek, 28 stycznia 2014

Jajka na szpinaku zapiekane pod beszamelem

Coś dla miłośników szpinaku oraz zwolenników jajek i beszamelu. Potrawa prosta w składzie jak i w wykonaniu. W sam raz na szybką a zarazem elegancką kolację.


Składniki (dla 2 osób):
  • 5 jajek
  • łyżka mąki
  • 2 łyżki masła
  • pół szklanki mleka tłustego lub tłustej śmietany
  • opakowanie świeżego szpinaku (zwykle 250g,ale może być więcej)
  •  odrobina startego, żółtego sera
  • gałka muszkatołowa, pieprz, sól
Wykonanie:
  1. Jajka gotujemy na ulubioną twardość. W tym czasie robimy beszamel. Roztapiamy łyżkę masła i łączymy z łyżką mąki, dobrze mieszając. Pilnujemy, aby zasmażka nie zbrązowiała i dodajemy pół szklanki mleka (śmietany). Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji i odkładamy na bok. 
  2. Szpinak umyty i pozbawiony twardych części wrzucamy na patelnię, przykrywamy i czekamy, aż się obkurczy. Skurczony przekładamy na talerz, aby obciekł. Na patelnię dajemy masło, rozgrzewamy po czym dodajemy odsączony szpinak. Podsmażamy przyprawiając gałką muszkatołową, pieprzem i solą. 
  3. Szpinak przekładamy do naczynia żaroodpornego, na nim układamy obrane jajka, w całości. Posypujemy tartym serem i wylewamy na całość beszamel.
  4. Wkładamy naczynie do rozgrzanego piekarnika i zapiekamy w 150-180 st. do momentu zarumienienia beszamelu. 
  5. Gotowe, smacznego. 
*podajemy z pieczywem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz