Coś dla miłośników szpinaku oraz zwolenników jajek i beszamelu. Potrawa prosta w składzie jak i w wykonaniu. W sam raz na szybką a zarazem elegancką kolację.
Składniki (dla 2 osób):
- 5 jajek
- łyżka mąki
- 2 łyżki masła
- pół szklanki mleka tłustego lub tłustej śmietany
- opakowanie świeżego szpinaku (zwykle 250g,ale może być więcej)
- odrobina startego, żółtego sera
- gałka muszkatołowa, pieprz, sól
Wykonanie:
- Jajka gotujemy na ulubioną twardość. W tym czasie robimy beszamel. Roztapiamy łyżkę masła i łączymy z łyżką mąki, dobrze mieszając. Pilnujemy, aby zasmażka nie zbrązowiała i dodajemy pół szklanki mleka (śmietany). Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji i odkładamy na bok.
- Szpinak umyty i pozbawiony twardych części wrzucamy na patelnię, przykrywamy i czekamy, aż się obkurczy. Skurczony przekładamy na talerz, aby obciekł. Na patelnię dajemy masło, rozgrzewamy po czym dodajemy odsączony szpinak. Podsmażamy przyprawiając gałką muszkatołową, pieprzem i solą.
- Szpinak przekładamy do naczynia żaroodpornego, na nim układamy obrane jajka, w całości. Posypujemy tartym serem i wylewamy na całość beszamel.
- Wkładamy naczynie do rozgrzanego piekarnika i zapiekamy w 150-180 st. do momentu zarumienienia beszamelu.
- Gotowe, smacznego.
*podajemy z pieczywem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz