wtorek, 15 kwietnia 2014

Bakłażan podawany z kaszą jaglaną

Bakłażana się kocha albo nie lubi, takie jest moje zdanie (podobnie jest z rukolą). Ja się zaliczam do osób lubiących smak tego warzywa. Dlatego polecam przyrządzenie go w sposób prosty i bez zbędnych dodatków. Smakuje dobrze nawet na zimno.


Składniki:
  • 1 bakłażan
  • 0,5 czerwonej papryki
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • oliwa/ olej do smażenia
  • ulubione zioła
  • 1-2 łyżeczki octu balsamicznego
  • sól
  • szklanka kaszy jaglanej
Wykonanie:
  1. Myjemy i kroimy na grube plastry (ok 1 cm), większe plastry dzielimy jeszcze na pół. 
  2. Pokrojonego bakłażana posypujemy solą i odstawiamy. Kroimy cebulę w pióra, siekamy czosnek i kroimy paprykę.
  3. Płuczemy kaszę na sitku pod bieżącą zimną woda. Następnie gotujemy w proporcji 1:2 (kasza : woda). Możemy lekko osolić, gotujemy przez około 12-18 min. (Powinna wsiąknąć całą wodę).
  4. Bakłażana osuszamy z soku jakim się pokrył. 
  5. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulkę, paprykę i czosnek, tak aby się nie przypaliły. Dodajemy bakłażana i zioła, smażymy całość, aż bakłażan zmięknie. Dodajemy jeszcze ocet balsamiczny, mieszamy i jeszcze chwilę smażymy. 
  6. Warzywa podajemy z kaszą, można też razem wymieszać na patelni. 
  7. Gotowe, smacznego. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz