poniedziałek, 14 kwietnia 2014

Penne ze szpinakiem, pomidorami i gorgonzolą

Często jest tak, że zaplanujemy sobie  zrobić taki a nie inny obiad i wtedy dzieje się inaczej. W każdym razie podam dziś przepis na dość zwykłe a zarazem niezwykłe danie. Nie wiem dlaczego gorgonzola smakuje mi jedynie po obróbce termicznej, dlatego zamiast sałatki skusiłam się na makaron z jej udziałem. Gorgonzola jest serem wyrazistym, lubię to jeszcze bardziej podkreślać popijając lampkę czerwonego wina do posiłku. Przepis z serii tych może mało odkrywczych i zarazem prostych. 


Składniki:
  • paczka świeżego szpinaku
  • 1-2 pomidory w zależności od wielkości
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 100 g sera gorgonzola
  • 0,5 cebuli czerwonej
  • pieprz
  • 2-3 garści makaronu penne lub innego
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
Wykonanie:
  1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie tak, aby był al dente. 
  2. Szpinak i pomidory myjemy. Liście osuszamy i wrzucamy do miski.
  3. Pomidory, cebulę i ser kroimy w kostkę. Dodajemy do szpinaku.
  4. Łączymy oliwę z oliwek z octem balsamicznym, utartym czosnkiem i doprawiamy pieprzem. Polewamy tym warzywa i ser. 
  5. Całość mieszamy i wrzucamy na patelnię, dusimy pod przykryciem, aż liście się skurczą a ser się roztopi. 
  6. Łączymy zawartość patelni z makaronem i jeszcze przez chwilę mieszamy na wolnym ogniu. 
  7. Gotowe, smacznego. 
* Im dłużej odczekamy z podaniem, tym gęstszy zrobi się sos (ser stygnie). 
** Dobrze smakuje z czerwonym wytrawnym winem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz