Składniki na biszkopt (tortownica 22-24 cm):
- 5 jajek
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej (lub kukurydzianej)
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 2/3 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (niekoniecznie)
Wykonanie:
- Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. W trakcie dodajemy powoli cukier waniliowy i stopniowo resztę cukru.
- Do białek dodajemy żółtka, mąkę ziemniaczaną/ kukurydzianą, pszenną i jeśli się zdecydujemy, to również proszek do pieczenia. Mieszamy powoli.
- Masę przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem. Pieczemy w 180 st. przez 30-35 min. Przed wyciągnięciem sprawdzamy patyczkiem czy biszkopt jest suchy w środku.
- Zrzucamy tortownicę z wysokości 30 cm na blat lub podłogę, aby pozbyć się powietrza. Odstawiamy do wystygnięcia.
- Gotowe.
Składniki na poncz:
- 1 łyżka amaretto
- podwójne espresso/ mała mocna kawa
- woda
Wykonanie:
- Kawę łączymy z amaretto i uzupełniamy wodą tak, aby mieć prawie pełny kubek.
- Zostawiamy do przestygnięcia.
Składniki na masę:
- 400 g śmietany kremówki 30 % lub 36 %
- 500 g sera mascarpone
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
Wykonanie:
- Schłodzoną śmietanę ubijamy dodając cukier waniliowy i cukier puder.
- Następnie dodajemy ser mascarpone i mieszamy powoli.
- Gotowe.
Pozostałe składniki:
- słodkie kakao
- konfitura wiśniowa
- czekoladowe ozdoby
SKŁADANIE TORTU:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz