niedziela, 27 kwietnia 2014

Tort tiramisu

Tort tiramisu z przepisu kotlet.tv. Właściwie nic w nim nie uległo zmianie, jedynie do przyozdobienia użyłam konfitury wiśniowej, aby troszeczkę przełamać klasyczną słodkość.



 Składniki na biszkopt (tortownica 22-24 cm):
  • 5 jajek
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej (lub kukurydzianej)
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (niekoniecznie)
Wykonanie:
  1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. W trakcie dodajemy powoli cukier waniliowy i stopniowo resztę cukru.
  2. Do białek dodajemy żółtka, mąkę ziemniaczaną/ kukurydzianą, pszenną i jeśli się zdecydujemy, to również proszek do pieczenia. Mieszamy powoli. 
  3. Masę przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem. Pieczemy w 180 st. przez 30-35 min. Przed wyciągnięciem sprawdzamy patyczkiem czy biszkopt jest suchy w środku. 
  4. Zrzucamy tortownicę z wysokości 30 cm na blat lub podłogę, aby pozbyć się powietrza. Odstawiamy do wystygnięcia.
  5. Gotowe.
Składniki na poncz:

  • 1 łyżka amaretto
  • podwójne espresso/ mała mocna kawa
  • woda
Wykonanie:
  1. Kawę łączymy z amaretto i uzupełniamy wodą tak, aby mieć prawie pełny kubek.
  2. Zostawiamy do przestygnięcia.
Składniki na masę:
  • 400 g śmietany kremówki 30 % lub 36 %
  • 500 g sera mascarpone 
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
Wykonanie:
  1. Schłodzoną śmietanę ubijamy dodając cukier waniliowy i cukier puder. 
  2. Następnie dodajemy ser mascarpone i mieszamy powoli. 
  3. Gotowe.
Pozostałe składniki:
  • słodkie kakao
  • konfitura wiśniowa
  • czekoladowe ozdoby

SKŁADANIE TORTU:
  1. Biszkopt kroimy na trzy blaty. 
  2. Pierwszy blat (ten spodni) nasączamy ponczem, smarujemy masą i posypujemy kakao. 
  3. Analogicznie postępujemy z kolejnymi blatami. 
  4. Cały tort pokrywamy masą i ją wygładzamy. Dekorujemy wg uznania. 
  5. Tort przechowujemy w chłodnym miejscu. 
  6. Gotowe, smacznego. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz