niedziela, 13 kwietnia 2014

Placki chlebowe

Czasami zdarza się, że zostaje nam czerstwe pieczywo, dobrym sposobem na jego wykorzystanie są właśnie placki chlebowe. Placuszki są chrupiące, a jednocześnie delikatne i puszyste w środku. Czy może być coś lepszego? Proste i szybkie w wykonaniu, możliwość modyfikacji. Możecie zrobić je też ze świeższego pieczywa.


Składniki (na 4-5 placków w zależności od wielkości):
  • 2 jajka
  • 3-4 kromki czerstwego chleba/ 2 bułki
  • 0,5 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • garść posiekanego szczypiorku (opcjonalnie: cukinia, pieczarki)
  • pieprz, sól
  • olej do smażenia

Wykonanie:
  1. Pieczywo dzielimy na mniejsze kawałki, przekładamy do miski i zalewamy wodą, aby się namoczyło.
  2. Siekamy cebulę, ucieramy czosnek.
  3. Namoczone pieczywo odsączamy (trzeba dobrze wycisnąć). Wtedy łączymy pieczywo z 2 jajkami, cebulą, czosnkiem oraz ze szczypiorkiem. Możemy również dodać cukinię lub pieczarki. Całość doprawiamy pieprzem i solą, dobrze mieszamy.
  4. Nakładamy na rozgrzaną patelnię porcje masy tak, aby powstały placki i smażymy obustronnie na złoto. (W zależności od grubości jaką nadamy placką czas smażenia może być różny).
  5. Gotowe, smacznego. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz