Czasami zdarza się, że zostaje nam czerstwe pieczywo, dobrym sposobem na jego wykorzystanie są właśnie placki chlebowe. Placuszki są chrupiące, a jednocześnie delikatne i puszyste w środku. Czy może być coś lepszego? Proste i szybkie w wykonaniu, możliwość modyfikacji. Możecie zrobić je też ze świeższego pieczywa.
Składniki (na 4-5 placków w zależności od wielkości):
- 2 jajka
- 3-4 kromki czerstwego chleba/ 2 bułki
- 0,5 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- garść posiekanego szczypiorku (opcjonalnie: cukinia, pieczarki)
- pieprz, sól
- olej do smażenia
Wykonanie:
- Pieczywo dzielimy na mniejsze kawałki, przekładamy do miski i zalewamy wodą, aby się namoczyło.
- Siekamy cebulę, ucieramy czosnek.
- Namoczone pieczywo odsączamy (trzeba dobrze wycisnąć). Wtedy łączymy pieczywo z 2 jajkami, cebulą, czosnkiem oraz ze szczypiorkiem. Możemy również dodać cukinię lub pieczarki. Całość doprawiamy pieprzem i solą, dobrze mieszamy.
- Nakładamy na rozgrzaną patelnię porcje masy tak, aby powstały placki i smażymy obustronnie na złoto. (W zależności od grubości jaką nadamy placką czas smażenia może być różny).
- Gotowe, smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz