Sałatka prosta i pożywna. W sam raz by gdzieś ją ze sobą zabrać.
- 300 g makaronu pełnoziarnistego np. świderki lub penne
- 225 g młodego szpinaku
- 250 g pomidorów koktajlowych
- 100 g lub mniej oliwek czarnych lub zielonych
- 0,5 kostki fety
- 3 łyżki oliwy
- pieprz, sól, zioła prowansalskie
Wykonanie:
- Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente i odcedzamy.
- Szpinak zalewamy gorącą wodą, mieszamy, odcedzamy po około minucie. Liście mocno się obkurczą, płuczemy zimną wodą.
- Fetę kroimy lub kruszymy, oliwki kroimy na pół lub wrzucamy całe, pomidorki kroimy na połówki lub ćwiartki.
- Wszystkie składniki łączymy w misce: makaron, szpinak, ser, pomidorki, oliwki. Całość polewamy oliwą z oliwek, posypujemy pieprzem, szczyptą soli i doprawiamy ziołami. Mieszamy.
- Gotowe, smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz