poniedziałek, 28 kwietnia 2014

Sałatka z makaronem (a'la grecka)

Sałatka prosta i pożywna. W sam raz by gdzieś ją ze sobą zabrać. 


Składniki:
  • 300 g makaronu pełnoziarnistego np. świderki lub penne
  • 225 g młodego szpinaku
  • 250 g pomidorów koktajlowych
  • 100 g lub mniej oliwek czarnych lub zielonych
  • 0,5 kostki fety
  • 3 łyżki oliwy
  • pieprz, sól, zioła prowansalskie
Wykonanie:
  1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente i odcedzamy. 
  2. Szpinak zalewamy gorącą wodą, mieszamy, odcedzamy po około minucie. Liście mocno się obkurczą, płuczemy zimną wodą.
  3. Fetę kroimy lub kruszymy, oliwki kroimy na pół lub wrzucamy całe, pomidorki kroimy na połówki lub ćwiartki.
  4. Wszystkie składniki łączymy w misce: makaron, szpinak, ser, pomidorki, oliwki. Całość polewamy oliwą z oliwek, posypujemy pieprzem, szczyptą soli i doprawiamy ziołami. Mieszamy. 
  5. Gotowe, smacznego. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz