piątek, 25 kwietnia 2014

Pikantna pasta z czerwonej fasoli

Błyskawiczna pasta z czerwonej fasoli w sam raz na przekąski, kanapki itp. Można zrobić wersję łagodną lub ostrą. Pierwsza wersja jest dość neutralna, natomiast druga dość charakterna. Choć nie lubię pikantnych potraw, to w tym przypadku odrobina "piekła" nie zaszkodzi. 
Dobrze smakuje z chrupkim pieczywem lub z grzankami.



Składniki:
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 0,5 czerwonej cebuli
  • 1 niecała, płaska łyżeczka ostrej papryki
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego ( niekoniecznie) 
  • szczypta soli
Wykonanie:
  1. Fasolę odcedzamy i wrzucamy do blendera. 
  2. Cebulę obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do fasoli. 
  3. Pozostałe składniki wrzucamy do blendera i wszystko razem miksujemy na gładką masę.
  4. Gotowe, smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz