Błyskawiczna pasta z czerwonej fasoli w sam raz na przekąski, kanapki itp. Można zrobić wersję łagodną lub ostrą. Pierwsza wersja jest dość neutralna, natomiast druga dość charakterna. Choć nie lubię pikantnych potraw, to w tym przypadku odrobina "piekła" nie zaszkodzi.
Dobrze smakuje z chrupkim pieczywem lub z grzankami.
Składniki:
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 0,5 czerwonej cebuli
- 1 niecała, płaska łyżeczka ostrej papryki
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka octu balsamicznego ( niekoniecznie)
- szczypta soli
Wykonanie:
- Fasolę odcedzamy i wrzucamy do blendera.
- Cebulę obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do fasoli.
- Pozostałe składniki wrzucamy do blendera i wszystko razem miksujemy na gładką masę.
- Gotowe, smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz