Posiadając 2 tabliczki białej czekolady i nie przepadając za nią, postanowiłam wykorzystać ją do jakiegoś ciasta. Przypomniało mi się, że skoro brownie jest z ciemnej czekolady, to musi istnieć jego biała wersja. Szukanie nie trawo długo, owym jasnym brownie okazało się blondie. Przeglądałam przepisy i coś mi ciągle nie pasowało, że może być zbyt słodkie, zbyt mdłe. W końcu trafiłam na opcję z jagodami. Przepis pochodzi z Dorota Smakuje.
Ciasto jest dobrą alternatywą klasycznej, ciemnej wersji. Zachwyci wszystkich zwolenników słodkości. Osobiście wolę brownie, ale od czasu do czasu mogę zjeść i blondie.
P.S. Zdjęcie tylko jedno i już bardzo okrojone ciasto, ponieważ domownicy byli szybsi.
Składniki:
- 150 g białej czekolady
- 200 g margaryny albo masła
- 0,5 szklanki cukru
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3 jajka
- szczypta soli
- jagody świeże lub mrożone (sprawdzą się też inne owoce leśne)
Wykonanie:
- Rozmrażamy jagody (jeżeli wybraliśmy tę opcję).
- Masło i połamaną czekoladę roztapiamy w rondelku na małym ogniu. Dodajemy cukier i cukier waniliowy, mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy by lekko ostygło.
- Do ostudzonej masy dodajemy jajka, mieszamy i powoli dodajemy mąkę, proszek i sól. Mieszamy do powstania gładkiej masy.
- Masę wylewamy na blaszkę/ tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia (wymiary ok 25x30cm lub 25cm śr.).
- Rozmrożone jagody odsączamy i posypujemy nimi ciasto.
- Pieczemy w 180 st. przez około 35 min, ale jeśli wybraliśmy mrożone jagody czas może się przedłużyć, ponieważ jagody mogą jeszcze puszczać sok. Najlepiej sprawdzić po 35 min i przedłużyć czas np. o 10 min.
- Gotowe, smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz