Na wstępie chciałabym przeprosić, że Was zaniedbuję, ale czasami działa siła wyższa. Jeśli nie publikuję dłużej na blogu, to warto i tak zaglądać na fanpage facebook'owy, ponieważ wtedy dzielę się inspiracjami znalezionymi w sieci lub wrzucam zdjęcia swoich poczynań.
Dziś o błyskawicznej sałatce z cieciorką (ciecierzycą, grochem włoskim), czyli tak modnym w ostatnim czasie produktem. To dzięki temu składnikowi sałatka jest bardzo pożywna, na długo zapewni nam nasycenie, a przy tym jest dość lekka i świeża. Mój wariant jest z jajkiem, ale możecie też zrobić bez niego (np. jeśli zabieracie sałatkę do pracy lub na uczelnię). Do wykonania używam zwykle gotowej mieszanki sałat z rukolą, która nadaje ostrzejszego wyrazu całości. Oczywiście gotową mieszankę można zastąpić inną ulubioną lub samodzielnie dobrać kompozycję sałat.
Natomiast cieciorkę możemy ugotować samodzielnie lub kupić gotową w puszce (dla mniej cierpliwych).
Całość warto wzbogacić ziarnami, choćby prażonymi pestkami dyni.
Składniki (orientacyjnie dla 1 osoby):
- 2 garście mieszanki sałat
- 1/4 czerwonej papryki
- 2-4 łyżki ugotowanej cieciorki
- 1 jajko ugotowane na twardo
- olej o neutralnym smaku np. rzepakowy
- ocet balsamiczny lub winny
- sól, pieprz
Wykonanie:
- Sałatę wykładamy na talerz.
- Paprykę kroimy w paseczki i rozsypujemy na sałacie.
- Następnie na paprykę dajemy ciecierzycę.
- Całość skrapiamy olejem i octem, następnie dodajemy jajko pokrojone w plastry.
- Doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą.
- Gotowe, smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz