czwartek, 10 marca 2016

Daktyle nadziewane serem

Na ten przepis natknęłam się w miesięczniku Moje gotowanie rok temu. Jego autorką jest Agata Wojda, szefowa kuchni Bistro Księgarni Opasły Tom.
Te niebanalne przekąski postanowiłam zrobić dla szczególnych gości, czyli dla rodziców. Daktyle dają słodycz, gorgonzola goryczkę, rozmaryn świeżość, a migdały chrupkość. Całość zamknięta w szynce parmeńskiej (lub w boczku) staje się apetycznym kąskiem, idealnie pasującym do wina. Polecam wypróbować i mam nadzieję, że Was również zachwyci bogactwo smaków.




 Składniki (na 30 sztuk):
  • 30 plastrów (lub 15, wtedy trzeba podzielić je po długości na pół) 
    szynki parmeńskiej lub surowego wędzonego boczku
  • 30 daktyli (muszą być jak najmniej zdeformowane i nieprzesuszone) 
  • 150 dag gorgonzoli lub innego sera z niebieską pleśnią
  • 30 migdałów
  • gałązka świeżego rozmarynu lub łyżka suszonego
Wykonanie:
  1. Każdego daktyla faszerujemy kawałkiem sera. Robimy to, wciskając kawałek w otwór po pestce (podłużne nacięcie na boku). Następnie wpychamy jednego migdała. 
  2. Świeży rozmaryn drobno siekamy. 
  3. Rozkładamy plastry wędliny i każdy obsypujemy rozmarynem. Na plastrach kładziemy pojedynczo daktyle. 
  4. Szynkę z daktylem mocno zwijamy. 
  5. Powstałe zawiniątka układamy łączeniem do dołu na blaszce (najlepiej wyłożonej papierem do pieczenia). 
  6. Pieczemy przez 5-7 min w 180 st. 
  7. Gotowe, smacznego!

    P.S. Polecam podać na rukoli. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz