środa, 18 września 2013

Ciasteczka lawendowe

Niestety przez najbliższy czas nie będę publikować, ale teraz podam przepis na pyszne, wykwintne ciasteczka lawendowe. Przepis pochodzi z kotlet.tv.


Składniki:
  • 1 szklanka mąki
  • ok. 100 g masła
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 1 jajko
  • szczypta cynamonu
  • 1 łyżeczka lawendy
  • 1 łyżka brązowego cukru do posypania
Wykonanie:
  1. Masło siekamy z mąką tak, aby masło było w malutkich kawałkach. Dodajemy jajko, cukier puder, cukier waniliowy, lawendę i szczyptę cynamonu. Zagniatamy. 
  2. Zagniecione ciasto wkładamy do zamrażarki na kilka minut delikatnie chłodzimy, wtedy lepiej się wałkuje i wycina). 
  3. Ciasto wałkujemy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia (nie będzie się kleić). Nie za cienko, wycinamy ciasteczka. 
  4. Ciastka przenosimy na blaszkę, posypujemy cukrem . Pieczemy w 180 st. przez ok. 12-15 minut, aż będą złociste (wiele zależy od wielkości ciasteczek). 
  5. Po wyciągnięciu z piekarnika pozostawiamy by przestygły.
  6. Gotowe, smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz