wtorek, 10 września 2013

Łosoś zasypywany

Przepraszam za tak znaczne opóźnienie. Wesele siostry było tak niesamowite, że jeszcze nie ochłonęłam, było wspaniale.
Jednak nie o weselu będzie, a o łososiu. Ryba lubiana przez wiele osób i prawidłowo, ponieważ jest bogata w wiele składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Kolor mięsa jest charakterystyczny, jak wszystkim wiadomo doczekał się swojego określenia, tak bardzo lubianego przez mężczyzn koloru łososiowego. 

Magda zapytała jak wybrać łososia, aby był świeży. Zasada jest prosta i należy ją stosować przy kupnie wszystkich ryb:
  • oczy nie mogą być mętne i wklęsłe, powinny za to błyszczeć i być wypukłe
  • skrzela ryby świeżej są zaróżowione, jeśli przybiorą barwę żółtą - brązową, to źle
  • samo mięso (w przypadku łososia) powinno być mocno pomarańczowe, bez nalotu
  • łuska ryby powinna błyszczeć
Wracając do przepisu, w ten sposób przyrządzają łososia mieszkańcy Skandynawii, ponoć przepis tradycyjny. Zyskał uznanie wśród wielu osób, mam nadzieję, że Wam również przypadnie do gustu.


Składniki:
  • 1 kg łososia (ze skórą)
  • 2 łyżki soli morskiej gruboziarnistej
  • 4 łyżki cukru
  • kieliszek wódki
  • 2 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo tłuczonego
  • 2 pęczki koperku
Wykonanie:
  1. Filetujemy łososia. Zostawiamy skórę, pozbywamy się ości. 
  2. Kroimy na mniejsze płaty.
  3. Mieszamy posiekany koperek z solą, cukrem, pieprzem i wódką.
  4. Rybę układamy w misce, garnku lub woreczkach. Przekładamy płaty "zieloną" mieszanką w następujący sposób - skórą do skóry, mięsem do mięsa. Wkładamy do lodówki.
  5. Przewracamy płaty co 12h. Minimalny czas leżakowania, to 48h. Po tym czasie możemy przejść do spożywania, wtedy pozbywamy się skóry i kroimy na paski (ok 1cm grubości). Żywotność tak sporządzonego łososia, to około 1 miesiąca. 
  6. Gotowe, smacznego.

2 komentarze:

  1. Jak dobrze, że można kupić gotowe filety z łososia, bo dla mnie filetowanie chyba już zawsze będzie czarną magią :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja nabyłam noże Fiskarsa, które tak przy okazji polecam.. i tam jest zgrabny nóż do filetowania.. idzie mi dobrze choć i tak wydaje mi się, że czasem za dużo "odpadów" mam..

    OdpowiedzUsuń