sobota, 28 września 2013

Francuskie z jabłkiem i pomarańczą

Pozostając w złotej tonacji na deser ciastka francuskie z jabłkiem i pomarańczą. Zrobione na szybko. 


Składniki:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1/2 kg jabłek
  • 1 lub 2 pomarańcze
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta cynamonu
  • 1 jajko
Wykonanie:
  1. Obieramy jabłka, wycinamy gniazda nasienne, kroimy na kawałki (niezbyt drobne, bo i tak się rozgotują). Obieramy pomarańczę, kroimy na cząstki.
  2. Wrzucamy owoce do garnka, podlewamy odrobiną wody, dodajemy cukier, cynamon, gotujemy, aż zmiękną. Zostawiamy do przestudzenia.
  3. Rozwijamy ciasto, tniemy na 8 pasów i dzielimy jeszcze na pół. Na każdą część dajemy owoce i zawijamy. 
  4. Roztrzepujemy jajko, smarujemy nim zawinięte ciastka. Całość można przyozdobić np. płatkami czekolady.
  5. Pieczemy przez 18 min w 200st. 
  6. Gotowe, smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz