Pozostając w złotej tonacji na deser ciastka francuskie z jabłkiem i pomarańczą. Zrobione na szybko.
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1/2 kg jabłek
- 1 lub 2 pomarańcze
- 2 łyżki cukru
- szczypta cynamonu
- 1 jajko
Wykonanie:
- Obieramy jabłka, wycinamy gniazda nasienne, kroimy na kawałki (niezbyt drobne, bo i tak się rozgotują). Obieramy pomarańczę, kroimy na cząstki.
- Wrzucamy owoce do garnka, podlewamy odrobiną wody, dodajemy cukier, cynamon, gotujemy, aż zmiękną. Zostawiamy do przestudzenia.
- Rozwijamy ciasto, tniemy na 8 pasów i dzielimy jeszcze na pół. Na każdą część dajemy owoce i zawijamy.
- Roztrzepujemy jajko, smarujemy nim zawinięte ciastka. Całość można przyozdobić np. płatkami czekolady.
- Pieczemy przez 18 min w 200st.
- Gotowe, smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz