Przepis opracowany przez moją mamę, dzięki jej życzliwości możecie go poznać.
Składniki:
- 1/2 kg wołowiny - najlepiej udziec lub ligawa
- 1 seler naciowy
- 1 papryka czerwona lub żółta
- 1 cebula
- 1 por
- olej lub margaryna typu Palma
- sos sojowy ciemny
- pieprz czarny
Wykonanie:
- Do garnka dodajemy tłuszcz, dolewamy trochę wody, a następnie pokrojoną w plastry wołowinę. Dusimy przez około godzinę.
- Dodajemy cebulę i pora pokrojone w krążki lub paski. Dusimy kolejną godzinę. Gdyby wyparowało zbyt dużo wody, to można niewiele dodać, tak aby później uzyskać gęsty sos.
- Dodajemy seler pokrojony w małe kawałki, następnie paprykę i pieprz do smaku. Dusimy 10 min.
- Na koniec wlewamy dwie łyżki sosu sojowego. Mieszamy i gotowe.
- Smacznego.
Uwaga!
Jeżeli sos wyjdzie zbyt rzadki, można zagęścić mąką ziemniaczaną. Odrobinę sosu/wody bierzemy do szklanki i łączymy z niewielką ilością mąki, mieszamy i wlewamy do sosu zagotowując.
Pamiętajcie, że sos sojowy jest słony, więc sól jest zbyteczna, ale jeśli chcecie możecie dosolić. Jednak jeśli zdecydujecie się na solenie podczas gotowania, to na sam koniec, bo inaczej mięso zrobi się twarde.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz