Jak nazwa wskazuje jest to specjalność mojej mamy - jedna z wielu. Zyskał uznanie wszędzie tam gdzie dotarł. Co mogę więcej napisać o tym cieście? Warto spróbować.
Ciasto
Składniki:
- 1/2 kg mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 2 jajka
- 1 kostka margaryny
- 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki miodu
Wykonanie:
- Wszystkie składniki zagniatamy do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Ciasto dzielimy na 3 części.
- Bierzemy część ciasta i rozciągamy na blaszce tak, aby pokryć jej całą powierzchnię. Blachę najlepiej wyścielić papierem do pieczenia. Analogicznie postępujemy z pozostałymi częściami ciasta,
- Pieczemy w temperaturze 160 st. przez 15-16 min, placki muszą się zarumienić.
- Wyciągamy i pozostawiamy do ostudzenia. Nie wystraszcie się jak stwardnieją na kamień, to normalne, a nawet wskazane.
Masa
Składniki:
- 15 dag cukru
- 1/2 l mleka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub 1 budyń waniliowy/ śmietankowy
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 kostka margaryny
- 1/2 olejku waniliowego
- słoiczek powideł śliwkowych
Wykonanie:
- W 1/4 szkl. mleka rozpuszczamy obydwa rodzaje mąki (lub budyń i mąkę).
- Resztę mleka zagotowujemy z cukrem, dodajemy roztwór mąki, olejek oraz kawałki margaryny ciągle mieszając, aby uzyskać gładką masę. W przypadku ścinania się tłuszczu należy dolać mleka.
- 1/2 gorącej masy wylewamy na ostudzony placek, na to dajemy powidła i przykrywamy kolejnym plackiem. Dociskamy dłońmi od środka do zewnątrz. Wtedy wylewamy resztę masy, powidła i przykrywamy trzecim plackiem. Dociskamy, na koniec posypujemy gęsto cukrem pudrem.
- Gotowe, smacznego.
Uwaga!
Gotowe ciasto możemy pokroić na małe porcje i zamrozić, gdy wpadną nieoczekiwani goście wystarczy wyjąć z zamrażarki i już w niedługim czasie uraczyć ich miodowcem.
prawdopodobnie najlepsze ciasto pod słońcem :)
OdpowiedzUsuńA co zrobić z tymi rozpuszczonymi mąkami? Dodać to do tej reszty?
OdpowiedzUsuń