środa, 11 września 2013

Miodowiec - elowiec

Jak nazwa wskazuje jest to specjalność mojej mamy - jedna z wielu. Zyskał uznanie wszędzie tam gdzie dotarł. Co mogę więcej napisać o tym cieście? Warto spróbować. 


Ciasto
Składniki:
  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 jajka
  • 1 kostka margaryny
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki miodu
Wykonanie:
  1. Wszystkie składniki zagniatamy do uzyskania gładkiej konsystencji. 
  2. Ciasto dzielimy na 3 części.
  3. Bierzemy część ciasta i rozciągamy na blaszce tak, aby pokryć jej całą powierzchnię. Blachę najlepiej wyścielić papierem do pieczenia. Analogicznie postępujemy z pozostałymi częściami ciasta,
  4. Pieczemy w temperaturze 160 st. przez 15-16 min, placki muszą się zarumienić. 
  5. Wyciągamy i pozostawiamy do ostudzenia. Nie wystraszcie się jak stwardnieją na kamień, to normalne, a nawet wskazane. 
Masa
Składniki:
  • 15 dag cukru
  • 1/2 l mleka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub 1 budyń waniliowy/ śmietankowy
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 kostka margaryny
  • 1/2 olejku waniliowego 
  • słoiczek powideł śliwkowych
Wykonanie:
  1. W 1/4 szkl. mleka rozpuszczamy obydwa rodzaje mąki (lub budyń i mąkę).
  2. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem, dodajemy roztwór mąki, olejek oraz kawałki margaryny ciągle mieszając, aby uzyskać gładką masę. W przypadku ścinania się tłuszczu należy dolać mleka.
  3. 1/2 gorącej masy wylewamy na ostudzony placek, na to dajemy powidła i przykrywamy kolejnym plackiem. Dociskamy dłońmi od środka do zewnątrz. Wtedy wylewamy resztę masy, powidła i przykrywamy trzecim plackiem. Dociskamy, na koniec posypujemy gęsto cukrem pudrem. 
  4. Gotowe, smacznego.
Uwaga!
Gotowe ciasto możemy pokroić na małe porcje i zamrozić, gdy wpadną nieoczekiwani goście wystarczy wyjąć z zamrażarki i już w niedługim czasie uraczyć ich miodowcem. 

2 komentarze:

  1. prawdopodobnie najlepsze ciasto pod słońcem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A co zrobić z tymi rozpuszczonymi mąkami? Dodać to do tej reszty?

    OdpowiedzUsuń