sobota, 28 grudnia 2013

Sałatka kokardkowa

Dziś sałatka z makaronu farfalle, czyli z kokardek. Prosta, szybko można ją przyrządzić i jest smaczna. Jest syta i mało w niej zieleniny, więc powinna zadowolić płeć męską. 


Składniki:
  • 300 g makaronu farfalle - np. pełnoziarnisty
  • 200 g groszku konserwowego
  • 1 dobra kiełbasa lub kabanosy, boczek
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz
  • odrobina przyprawy Maggi
  • ząbek czosnku
  • 3 ogórki konserwowe
Wykonanie:
  1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente (czyli jakieś 9 min). Po czym odcedzamy.
  2. Kiełbasę i ogórki kroimy na plastry lub w kostkę. W zależności od upodobań podsmażamy delikatnie kiełbasę (można też nie podsmażać).
  3. Szykujemy sos, łączymy majonez, jogurt, sok z cytryny, starty czosnek, kilka kropel maggi, pieprz i ewentualnie odrobinę soli. Mieszamy. 
  4. Odcedzony makaron łączymy z mięsem, groszkiem, ogórkami i sosem.
  5. Gotowe, smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz