Dziś sałatka z makaronu farfalle, czyli z kokardek. Prosta, szybko można ją przyrządzić i jest smaczna. Jest syta i mało w niej zieleniny, więc powinna zadowolić płeć męską.
Składniki:
- 300 g makaronu farfalle - np. pełnoziarnisty
- 200 g groszku konserwowego
- 1 dobra kiełbasa lub kabanosy, boczek
- łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- sól, pieprz
- odrobina przyprawy Maggi
- ząbek czosnku
- 3 ogórki konserwowe
Wykonanie:
- Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente (czyli jakieś 9 min). Po czym odcedzamy.
- Kiełbasę i ogórki kroimy na plastry lub w kostkę. W zależności od upodobań podsmażamy delikatnie kiełbasę (można też nie podsmażać).
- Szykujemy sos, łączymy majonez, jogurt, sok z cytryny, starty czosnek, kilka kropel maggi, pieprz i ewentualnie odrobinę soli. Mieszamy.
- Odcedzony makaron łączymy z mięsem, groszkiem, ogórkami i sosem.
- Gotowe, smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz