Przepis dla tych, którzy lubią mięsa ze słodką nutą. Ja oczywiście należę do tego grona, dlatego chcę Wam przedstawić przepis na udka kurczaka w słodszy wydaniu. Do podania z ulubionymi dodatkami. Cała słodycz pochodzi z cebuli, która pod wpływem powolnego smażenia karmelizuje się oraz z jabłek.
Składniki (dla 2 os.):
- 4 udka kurczaka, mogą być bez kości
- łyżka oliwy
- łyżka masła
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 jabłka
- 2-3 łyżki mąki
Wykonanie:
- Cebulę kroimy cienko w pióra i podsmażamy przez 15 min na rozgrzanym maśle z dodatkiem oliwy. Jak zacznie mocno brązowieć, to dodajemy starty czosnek.
- Cebulę przekładamy na talerzyk. Przyprawiamy mąkę według uznania i obtaczamy w niej udka.
- Udka smażymy przez 10 min raz przewracając. Tak, aby nabrały złotego koloru.
- W blenderze ucieramy jabłka z dodatkiem wody (bez gniazda nasiennego) i wlewamy na patelnię dodając też koncentrat pomidorowy. Mieszamy, dodajemy cebulkę, gotujemy przez 20-25 min pod przykryciem mieszając co jakiś czas.
- Gotowe, smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz