wtorek, 10 grudnia 2013

Słodkie udka

Przepis dla tych, którzy lubią mięsa ze słodką nutą. Ja oczywiście należę do tego grona, dlatego chcę Wam przedstawić przepis na udka kurczaka w słodszy wydaniu. Do podania z ulubionymi dodatkami. Cała słodycz pochodzi z cebuli, która pod wpływem powolnego smażenia karmelizuje się oraz z jabłek.


Składniki (dla 2 os.):
  • 4 udka kurczaka, mogą być bez kości
  • łyżka oliwy
  • łyżka masła
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 jabłka 
  • 2-3 łyżki mąki
Wykonanie:
  1. Cebulę kroimy cienko w pióra i podsmażamy przez 15 min na rozgrzanym maśle z dodatkiem oliwy. Jak zacznie mocno brązowieć, to dodajemy starty czosnek.
  2. Cebulę przekładamy na talerzyk. Przyprawiamy mąkę według uznania i obtaczamy w niej udka. 
  3. Udka smażymy przez 10 min raz przewracając. Tak, aby nabrały złotego koloru.
  4. W blenderze ucieramy jabłka z dodatkiem wody (bez gniazda nasiennego) i wlewamy na patelnię dodając też koncentrat pomidorowy. Mieszamy, dodajemy cebulkę, gotujemy przez 20-25 min pod przykryciem mieszając co jakiś czas. 
  5. Gotowe, smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz